|
91210 Salierai šakniniai (Giant Prague, Asterix X) – šakniavaisiai dideli, apvalūs. Geriausiai dera vidutiniškai sunkioje humusingoje, gerai įdirbtoje, nešlapioje dirvoje. Gerai išsilaiko per žiemą. Atsparūs šalčiams.
|
|
91210 Salierai šakniniai (Giant Prague, Asterix X) – šakniavaisiai dideli, apvalūs. Geriausiai dera vidutiniškai sunkioje humusingoje, gerai įdirbtoje, nešlapioje dirvoje. Gerai išsilaiko per žiemą. Atsparūs šalčiams.
91220 Lapkotiniai salierai – vidutiniškai ankstyva veislė. Vegetacijos periodas – 80-90 d. Lapkočiai stori, mėsingi, žalios spalvos, apie 40-70 cm. ilgio.
91240 Šakninės petražolės – vidutiniškai vėlyva šakninių petražolių veislė. Vegetacijos periodas 175-195 d. Šakniavaisiai valgomi švieži, tinka perdirbimui, šaldymui bei laikymui per žiemą. Maistui vartojami ir lapai.
91250 Petražolės lapinės – lapai vešlūs, tamsiai žali, lygūs. Auginama pavasario/vasaros ir rudens derliui. Ankstyvam derliui sėjama iš rudens arba anksti pavasarį, rudens derliui – gegužės mėnesį. Lapus galima šaldyti, džiovinti, juose gausu vitaminų bei mineralinių medžiagų. Juose esantys eteriniai aliejai praturtina patiekalų skonį.
91260 Petražolės lapinės "garbanotos".
91310 Kalendra – išskirtinio skonio ir aromato žolė. Malonaus kvapo, salstelėjusio skonio sėklos. Jomis paskaninama duona, sriubos, mėsa, žuvis, marinatai, konservai. Auginamos vazonėliuose ir atviroje dirvoje.
91410 Mairūnas - vienmečiai, vaistiniai, medingi, dekoratyviniai, prieskoniniai augalai. Gerai auga šiltoje, saulėtoje, apsaugotoje nuo vėjų vietoje. Galima auginti ir virtuvėje ant palangės. Žiemos metu, kad geriau augtų, reikia papildomo apšvietimo. Maistui vartojami džiovinti stiebai su lapais. Žalia ar džiovinta žolė tinka mėsos, varškės, daržovių patiekalams pagardinti. Parduodami daigeliai.
91510 Kvapieji bazilikai Classic - vienmečiai, aromatiniai, prieskoniniai, vaistiniai, medingi augalai. Maždaug 50-70 cm. aukščio. Auginami lysvėse, balkonuose, ant palangės. Lapai malonaus kvapo ir kartoko skonio. Maistui naudojami žali ir džiovinti lapai arba lapų ir žiedų mišinys. Džiovintų lapų skonis gerokai skiriasi nuo šviežių. Tinka mėsos, žuvies, varškės patiekalams, sriuboms, padažams paskaninti. Parduodami daigai.
91520 Bazilikas Lemon (citrininis) – vienmečiai aromatiniai, prieskoniniai, vaistiniai, medingi augalai. Pasižymi maloniu citrinos aromatu. Maistui naudojami žali ir džiovinti lapai arba lapų ir žiedų mišinys. Bazilikai gali pakeisti juoduosius pipirus, ypač vertinamas bazilikų, krapų ir peletrūnų mišinys.
91530 Bazilikai Cinnamon – maistui naudojami malonaus, šiek tiek cinamoną primenančio kvapo ir kartoko skonio žali ir džiovinti lapai arba lapų ir žiedų mišinys. Bazilikai gali pakeisti juoduosius pipirus.
91550 Bazilikas Thai (tailandietiškas).
91570 Bazilikas Lettuce Leaf Tuscany (salotinis) – kompaktiški, greitai ataugantys plačialapiai bazilikai. Savo dydžiu ir forma primena salotų lapus.
91580 Bazilikas mini– žemaūgė, smulkialapė, auganti labai kompaktišku, plačiu krūmeliu veislė. Aukštis – vos 25 cm. Aromatas primena gvazdikėlius. Naudojamas šviežias ir džiovintas. Tinka mėsos, žuvies patiekalams. Taip pat marinatams aromatizuoti. Galima auginti vazonėliuose balkone ar terasoje.
91590 Purpurinis bazilikas – tamsiai violetinės spalvos veislė. Augalas 30-40 cm. aukščio. Išsiskiria lauro lapų aromatu. Naudojami švieži arba džiovinti lapai bei lapų ir žiedų mišinys.
91610 Citrininė monarda – daugiametis vaistinis, dekoratyvus, medingas augalas. Lapai ir žiedai džiovinami kvapnioms arbatoms. Džiovinti augalai vartojami 1-2 metus. Tinka mėsos patiekalams, salotoms pagardinti. Kvapnius žiedus mėgsta bitės ir drugeliai. Gražiai atrodo gėlynuose su daugiametėmis gėlėmis. Monardos arbata yra gera priemonė nuo peršalimo, žiedų arbata veikia raminamai. Iš žiedų ir lapų mišinio gaunama ypač aromatinga arbata.
Vazonėlio kaina - 0,50 eur.
91710 Saldžioji stevija – indėnų vadinta „medaus žole“. Stevijos lapai ir jų milteliai nuo 10 iki 30 kartų saldesni už cukrų. Taip pat turi vos juntamą kartoką poskonį. Iš lapų išgaunamas natūralus saldiklis steviozidas už cukrų saldesnis net iki 300 kartų. Šimtus metų Pietų Amerikos gyventojai saldžiosios stevijos lapus naudojo kaip saldiklį arbatoms bei maistui, taip pat kaip gydomąją priemonę širdies ligoms, nutukimui, padidėjusiam kraujospūdžiui, rėmeniui bei šlapimo rūgšties kiekiui organizme mažinti. Šiuolaikiniai moksliniai tyrimai rodo, jog stevija gali efektyviai sumažinti cukraus kiekį kraujyje, padėti sergant diabetu. Taip pat mažina kraujo spaudimą, normalizuoja širdies ritmą. Augalas vartojamas virškinimo lengvinimui ir pagerinimui.
Vazonėlio kaina - 2.50 eur.
Plačiau apie stevijos naudą - http://www.vlmedicina.lt/lt/saldzioji-stevija-naturali-alternatyva-cukrui
91910 Citrinžolė – daugiametis prieskoninis, aromatingas augalas. Maistui naudojami lapai ir stiebai, kuriuose yra citrinų eterinio aliejaus. augalo kvapas stipresnis nei citrinų. Vasarą auginama lauke, rudenį augalai su vazonais perkeliami į patalpas. Augalus galima džiovinti, šaldyti. Džiovintos žolės kvapą išlaiko ilgiau nei 3 m.