Smagu auginti, skanu ragauti !
gallery/uragan3
gallery/moliugas1

Pavasaris 2017

Daigai daržui

                   

Gero derliaus !!!

 

...Prieskoniai, vaistažolės>

Siūlome įvairių prieskonių, vaistažolių daigų.

gallery/salierai malachit
gallery/bazilikai1
gallery/g.v.bazilikai1
gallery/mairunai1
gallery/g.v.juozazoles1
gallery/g.v.kubaniec1

Salierai šakniniai Edward

Bazilikai Italiano classico

Bazilikai Thai

Mairūnai

Vaistinės Juozažolės

Vaistinis Šalavijas

Salierai šakniniai (Edward, Gol) – šakniavaisiai dideli, apvalūs. Geriausiai dera vidutiniškai sunkioje humusingoje, gerai įdirbtoje, nešlapioje dirvoje. Atsparūs šalčiams. Parduodami daigai.

Kvapieji bazilikai - vienmečiai, aromatiniai, prieskoniniai, vaistiniai, medingi augalai. Maždaug 50-70 cm. aukščio. Auginami lysvėse, balkonuose, ant palangės. Lapai malonaus kvapo ir kartoko skonio. Maistui naudojami žali ir džiovinti lapai arba lapų ir žiedų mišinys. Džiovintų lapų skonis gerokai skiriasi nuo šviežių. Tinka mėsos, žuvies, varškės patiekalams, sriuboms, padažams paskaninti. Parduodami daigai.

Kvapieji bazilikai Thai – vienmečiai, aromatiniai prieskoniai, vaistiniai, medingi augalai. Prieskoniams naudojami džiovinti arba žali lapai, žiedynai. Dera su čiobreliais, peletrūnais, petražolėmis, rozmarinais. Šios veislės bazilikai yra 25-30 cm aukščio, labai kompaktiški. Galima auginti ne tik lauke ar šiltnamyje, bet ir balkone. Parduodami daigai.

Mairūnas - vienmečiai, vaistiniai, medingi, dekoratyviniai, prieskoniniai augalai. Gerai auga šiltoje, saulėtoje, apsaugotoje nuo vėjų vietoje. Galima auginti ir virtuvėje ant palangės. Žiemos metu, kad geriau augtų, reikia papildomo apšvietimo. Maistui vartojami džiovinti stiebai su lapais. Žalia ar džiovinta žolė tinka mėsos, varškės, daržovių patiekalams pagardinti. Parduodami daigeliai.

Vaistinės juozažolės - daugiamečiai, prieskoniniai, vaistiniai, dekoratyviniai, medingi augalai. Prieskoniams vartojami švieži arba džiovinti lapai, žiedai, jaunos ūglių viršūnėlės. Augalai skleidžia šalavijų ir mėtų kvapą. Tinka sriuboms, daržovių ir mėsos troškiniams, arbatų mišiniams, maisto puošimui.

Vaistiniai šalavijai - Vaistiniai, dekoratyvūs, medingi prieskoniniai augalai. Stipraus aromato ir aštraus skonio - tinka ankštinių daržovių patiekalams paskaninti. Vartojami kaip sudedamoji vaistinių arbatų dalis, lapų ištrauka pilama į vonias. Malšina spazmus, pasižymi antiseptinėmis savybėmis. Galima naudoti sergant angina, bronchitu.

Petražolės lapinės

Petražolės lapinės – lapai vešlūs, tamsiai žali, lygūs. Auginama pavasario/vasaros ir rudens derliui. Ankstyvam derliui sėjama iš rudens arba anksti pavasarį, rudens derliui – gegužės mėnesį. Lapus galima šaldyti, džiovinti, juose gausu vitaminų bei mineralinių medžiagų. Juose esantys eteriniai aliejai praturtina patiekalų skonį.

Pipirmėtė - daugiamečiai prieskoniniai, medingi augalai. Kaip prieskoniai tinka švieži ir džiovinti lapai, jauni ūgliai. Lapuose yra cukraus, vitamino C, eterinio aliejaus, mentolio. Augalai pjaunami žydėjimo pradžioje. Žolės skinamos, kai pražysta pusė žiedų - tada jos vertingiausios. Vartoti tinka 1-1,5 metų. Tinka sriuboms, padažams, vaisių ir daržovių salotoms, žuvies, avienos, ėrienos patiekalams, sūriams, kompotams, saldainiams aromatizuoti. Gerina virškinimą, apetitą, skatina tulžies išsiskyrimą. Arbatą rekomenduojama gerti kai kamuoja nemiga.

Raudonėlis - daugiamečiai, prieskoniniai, dekoratyviniai, medingi augalai. Auginami gėlynuose, tinka puokštėms. Gerai auga atviroje vietoje ir derlingoje žemėje. Maistui naudojami švieži ir džiovinti lapai. Tinka salotoms, mėsos patiekalams paskaninti, antpilams aromatizuoti. Labai populiarus prieskonis italų virtuvėje - raudonėliais gardinamos picos, spagečiai. Parduodami krūmeliai.

Raudonėlis

Pipirmetė

gallery/pr.v.petrazoles1
gallery/pr.v.pipirmete1

Lapkotiniai salierai Malachit

Lapkotiniai salierai Malachit – vidutiniškai ankstyva veislė. Vegetacijos periodas – 80-90 d. Lapkočiai stori, mėsingi, žalios spalvos, apie 40-70 cm. ilgio.

Šakninės petražolės Alba

Šakninės petražolės Alba – vidutiniškai vėlyva šakninių petražolių veislė. Vegetacijos periodas 175-195 d. Šakniavaisiai valgomi švieži, tinka perdirbimui, šaldymui bei laikymui per žiemą. Maistui vartojami ir lapai.

Gelsvė

Gelsvė – daugiametis augalas. Tinka bulvių ir ankštinių daržovių sriuboms, kepsnių padažams, salotoms, žuviai, jautienai, vištienai, sviestui su žalumynais, ryžiams paskaninti. Skatina virškinimą, šlapimo ir tulžies išsiskyrimą, ramina

Kalendra

Kalendra – malonaus kvapo, salstelėjusio skonio sėklos. Jomis paskaninama duona, sriubos, mėsa, žuvis, marinatai, konservai.

Citrininis bazilikas

Citrininis bazilikas – vienmečiai aromatiniai, prieskoniniai, vaistiniai, medingi augalai. Pasižymi maloniu citrinos aromatu. Maistui naudojami žali ir džiovinti lapai arba lapų ir žiedų mišinys. Bazilikai gali pakeisti juoduosius pipirus, ypač vertinamas bazilikų, krapų ir peletrūnų mišinys.

Cinamoninis bazilikas

Cinamoninis bazilikas – aromatingas, malonaus cinamono ir baziliko kvapo prieskoninis augalas. Naudojamas šviežias arba džiovintas. Aukštis 60 cm. 

Karamelinis bazilikas

Karamelinis bazilikas – iš kitų bazilikų išsiskiria karamelės ir vaisių aromatu. Krūmas vidutinio aukščio, platus. Naudojamas šviežias, džiovintas, marinavimui, aromatizuoti gėrimus, galima šaldyti

Salotinis bazilikas

Salotinis bazilikas – ankstyvas, augalas labai kompaktiškas, 20-25 cm. aukščio. Lapai  salotų formos, stambūs, su padidintu eterinių aliejų ir druskų kiekiu. Nupjauti greitai atželia. Naudojamas šviežias kaip salotų priedas ir kulinarijos gaminiams aromatizuoti.

Krūminė perilė

Krūminė perilė – dar vadinama raudonąja mėta, vienmečiai, prieskoniniai, dekoratyviniai augalai. Maistui naudojami cinamono ir mėtų skonio lapeliai, kepintomis ar šviežiomis sėklomis gardinami ryžių patiekalai, įvairios mišrainės, sriubos, garnyrai. Lapai skinami rugpjūčio mėn., sėklos renkamos spalį. Augalai dekoratyvūs, tinka auginti gėlynuose, balkonuose.

Agurklė

Agurklė – vienmetis augalas. Jauni stiebai ir lapai kvepia agurkais. Tinka sriuboms, žuvies patiekalams skaninti, malšina kosulį, gerina kraują. Medaus skonio žiedai naudojama maistui puošti.

Porai Albos

Porai Albos – vidutiniškai ankstyva veislė. Vegetacijos periodas 100-110 d. Lapai statūs, baltoji dalis stambi, užauga iki 30-40 cm. Ištveria net iki -7 laipsnių siekiančias šaltas.. Tinka laikyti ilgesnį laiką.

Laiškinis česnakas

Laiškinis česnakas - daugiametis, 40 – 60 centimetrų aukščio augalas. Laiškinių česnakų lapai tuščiaviduriai, siauri, o svogūnėliai – pailgi, po vieną ar kelis išaugę iš trumpų šakniastiebių. Po žiemos laiškiniai česnakai atželia balandžio mėnesio pradžioje. Balandžio mėnesio viduryje jau galima valgyti laiškinių česnakų laiškus. Žaliuosiuose laiškinio česnako laiškuose yra vitamino C, karotino.

Dramblinis česnakas

Dramblinis česnakas - česnakinių šeimos, Lietuvoje retai auginamas augalas. Galvutės itin stambios, iki 400 ir netgi 600 g svorio. Skonis švelnesnis už įprastinio žieminio česnako ir labiau primena porą. Skirtingai negu kiti svogūniniai augalai, česnakai suformuoja sudėtingą svogūną, susidedantį iš atskirų dalelių – skiltelių. Česnako ropelė sudaryta iš 6–10 skiltelių, kurias dengia bendras, baltas ar pilkšvai baltas išorinis lukštas.

Galėsime pasiūlyti vasaros pabaigoje – rudenį.

Citrinžolė

Citrinžolė – daugiametis prieskoninis, aromatingas augalas. Maistui naudojami lapai ir stiebai, kuriuose yra citrinų eterinio aliejaus. Augalo kvapas stipresnis nei citrinų. Vasarą auginama lauke, rudenį augalai su vazonais perkeliami į patalpas. Augalus galima džiovinti, šaldyti. Džiovintos žolės kvapą išlaiko ilgiau nei 3 m.

Stevija

Stevija – žolė, 10-15 kartų saldesnė už cukrų. Šviežius arba džiovintus susmulkintus lapus galima vartoti kaip cukraus pakaitalą. Teigiama, kad stevija gali efektyviai sumažinti cukraus kiekį kraujyje, padėti sergant diabetu. Mažina kraujo spaudimą, normalizuoja širdies ritmą. Plačiau: http://www.vlmedicina.lt/lt/saldzioji-stevija-naturali-alternatyva-cukrui 

Levanda

Levanda – daugiametis dekoratyvus vaistinis, prieskoninis augalas. Maistui vartojami švieži bei džiovinti levandos žiedai, lapai. Tinka avienos, žvėrienos, riebios mėsos, žuvies gardinimui. Dėl malonaus kvapo jas mėgsta bitės ir drugeliai. Levandos pasižymi gydomosiomis savybėmis, mažina įtampą. Naudojamos arbatai ir kvapiesiems maišeliams, kurie dedami į drabužines.

Melisa

Melisa – daugiametis vaistinis, prieskoninis, medingas augalas. Lapai ir žiedai skleidžia malonų, gaivų, citrinas primenantį aromatą. Šviežiais ir džiovintais lapeliais skaninami patiekalai, gaminamos arbatos. Žolė pjaunama prieš pat žydėjimą. Melisa pasižymi raminančiu, skausmą mažinančiu, silpnu antibakteriniu, kraujagysles plečiančiu ir kraujospūdį mažinančiu poveikiu. Gerina apetitą, virškinamojo trakto veiklą, atpalaiduoja žarnyno spazmus, skatina tulžies išsiskyrimą, slopina pykinimą ir vėmimą.

Anyžinis lofantas

Anyžinis lofantas (pankolinė kinmėtė) – daugiametis vaistinis, prieskoninis, dekoratyvus, medingas augalas. Naudojami švieži arba džiovinti anyžiais kvepiantys žiedai ir lapai. Tinka vaisių salotoms, kompotams, kepiniams skaninti, arbatoms. Puikiai dera ir gėlynuose, juos noriai lanko bitės. Anyžinis lofantas mažina padidėjusį kraujospūdį, naikina ligas sukeliančias bakterijas. Anyžinio lofanto aliejus – bespalvis arba šiek tiek gelsvas skystis, kurio sudėtyje yra pineno, miloneno, terpineno, kamfeno, pulogeno, mentolio, cineolo, linalolo ir kitų medžiagų. Pasak liaudies medicinos žinovų, anyžinis lofantas reguliuoja organizme medžiagų apykaitos procesus, stiprina organizmą, stabdo senėjimą.

Citrininė katžolė

Citrininė katžolė – daugiamečiai prieskoniniai, medingi augalai. Naudojami švieži ir džiovinti citrinų ir melisų aromato lapai. Jie vertingiausi prieš žydėjimą. Tinka salotoms, mėsos patiekalams, arbatoms ruošti. Daržuose augančios katžolės atbaido kenkėjus. Gražiai dera daugiamečių gėlių gėlynuose. Katžolės kvapas raminančiai veikia stresuoti linkusias kates.

Kvapieji šalavijai

Kvapieji šalavijai – dvimečiai vaistiniai, prieskoniniai, dekoratyvūs, medingi augalai. Pražysta antraisiais metais. Tinka salotoms, konditerijos gaminiams skaninti. Naudojama kaip sudedamoji vaistinių arbatų dalis, lapų ištraukos pilama į vonias. Tinka auginti daugiamečių gėlių grupėse.

Peletrūnas

Peletrūnas (vaistinis kietis) – daugiametis augalas. Tinka sriuboms, vištienos, kalakutienos, žuvies, jūrų gėrybių, daržovių patiekalams paskaninti. Gerina virškinimą, mažina apetitą, lengvina širdies ir kraujagyslių ligas.

Kalniniai dašiai

Kalniniai dašiai – daugiamečiai prieskoniniai augalai. Sodinami alpinariumuose, daugiamečių gėlių gėlynuose. Šviežios ir džiovintos šakučių viršūnės su žiedais bei lapai tinka sriuboms, padažams, mišrainėms gardinti. Į drabužių spintas įdėtos šakelės atbaido kandis. Ypač tinka į mišinius su mėtomis, melisomis, levandomis, bazilikais.

Tikrasis margainis

Tikrasis margainis – tai kepenų funkcijas skatinantis augalas. Natūraliu būdu pašalina iš organizmo toksinus, padeda atsistatyti persirgus kepenų ligomis, nes skatina ląstelių regeneraciją. Gydomiesiems preparatams ruošti renkamos tikrojo margainio sėklos. Sėklas rinkti reikėtų joms subrendus – rudenį. Jas galima naudoti tiek šviežias, tiek džiovintas.

Mažoji kraujalakė

Mažoji kraujalakė – daugiametis, atsparus šalčiui augalas. Vartojami lapai. Pikantiško, panašaus į riešutus, gaivaus skonio. Tinka sumuštiniams, salotoms, troškiniams gardinti. Augalas taip pat vartojamas kraujui nuo kenksmingų medžiagų valyti, virškinimui skatinti, taip pat kaip širdėį stiprinanti priemonė.

Citrininė monarda

Citrininė monarda – daugiametis vaistinis, dekoratyvus, medingas augalas. Lapai ir žiedai džiovinami kvapnioms arbatoms. Džiovinti augalai vartojami 1-2 metus. Tinka mėsos patiekalams, salotoms pagardinti. Kvapnius žiedus mėgsta bitės ir drugeliai. Gražiai atrodo gėlynuose su daugiametėmis gėlėmis. Monardos arbata yra gera priemonė nuo peršalimo, žiedų arbata veikia raminamai. Iš žiedų ir lapų mišinio gaunama ypač aromatinga arbata.

Rausvažiedė ežiuolė

Rausvažiedė ežiuolė – daugiamečiai vaistiniai, medingi augalai. Vaistinėmis ypatybėmis pasižymi visos augalo dalys – žiedai, lapai, šaknys. Stiprina organizmo imuninę sistemą, puiki profilaktinė priemonė nuo peršalimo ligų. Taip pat pasižymi antibakteriniu, antivirusiniu poveikiu.

Nakviša

Nakviša – vaistinis, dekoratyvus, medingas augalas. Medicinoje naudojamos šių augalų šaknys, sėklos. Iš sėklų spaudžiamas aliejus, kuris ypač reikalingas moterims, padeda išlaikyti sveikus plaukus, odą, nagus, reguliuoja hormonų veiklą ir kraujospūdį. Vakarais, naktį ir apniukusią dieną žiedai stipriai kvepia, puikiai dera su kitomis daugiametėmis gėlėmis.

gallery/šakninės petražolės alba
gallery/gelsvė
gallery/kalendra
gallery/melisa
gallery/p-v.salierai erdward
gallery/p-v.citrininis bazilikas
gallery/p-v.bazilikas cinamoninis
gallery/p-v.bazilikas karamelinis
gallery/p-v.bazilikas kvapusis
gallery/p-v.krūminės perilės
gallery/p-v.agurklė vaistinė
gallery/p-v.porai albos
gallery/p-v.citrinžolės
gallery/p-v.stevija
gallery/p-v.levanda
gallery/p-v.anyžinis lofanas (pankolinės kinmetės)
gallery/citrininė katžolė
gallery/p-v.kvapieji šalavijai
gallery/p-v.kalniniai dašiai
gallery/p-v.tikrasis margainis
gallery/p-v.mažoji kraujalake
gallery/p-v.citrininės monardos
gallery/p-v.eziuole
gallery/p-v.nakvisa
gallery/p-v.drambl.cesnakas1
gallery/p-v.laiskinis cesnakas1
gallery/p-v.laiskinis cesnakas 2
gallery/p-v.peletrunai